Ympäristö- ja ihmisystävällistä elektroniikan valmistusta Aasiassa?

Blogiimme tuli hiljattain kysymys siitä, kuinka paljon aasialaisille tehdastyöntekijöille maksetaan. JoyActor haluaa varmistaa ihmisystävällisen elektroniikan valmistusvaiheesta asiakkaalle saakka – olemme pohtineet tarkasti myös, kuinka valmistusmaa vastaa arvoihimme.

JoyActor on suomalainen yritys, mutta kuten muillakin elektroniikka-alan yrityksillä, meilläkin joidenkin tuotteiden valmistusmaa sijaitsee Aasiassa. Elektroniikkamme valmistusvaiheen ympäristö- ja ihmisystävällisyys on ollut meille kuitenkin ensiarvoisen tärkeää varmistaa.

Kumppaniyrityksemme noudattavat BSCI:n, eli yritysvastuujärjestelmän sekä ISO9001-laadunvalvontajärjestelmän vaatimuksia, ja tehtaat maksavat työntekijöilleen keskiarvoa korkeampaa palkkaa. Olemme varmistaneet myös itse, että työntekijöitä kohdellaan hyvin. JoyActorin johto on vieraillut valmistajien luona ja viettänyt siellä pitkiäkin aikoja varmistaen tuotannon laatua ja arvojemme mukaisuutta.

Arvoista puhuttaessa on sukellettava tämän – jo melko pitkäksi kasvaneen puron – alkulähteille. Mistä meidän bisneksessä on kyse, ja mistä arvomme kumpuavat?

“Olen aina halunnut olla kauppias. Se kaupankäynti ilon, kohtaamisen ja rakkauden kautta on ollut se, mikä on aina kiinnostanut. Soitin faijalle kysyäkseni vähän, että mistä kaikki lähtikään”, toimitusjohtajamme Heikki aloittaa.

JoyActorin tarina on alkanut jo vuosia sitten, ennen toimitusjohtajamme Heikin kouluaikoja. Heikillä oli lapsena pikkukauppa, jossa hän myi koulukavereilleen esimerkiksi kiiltokuvia ja tarroja. Ohessa hän korjaili omia ja kavereiden pikkuautoja. Heikki huomasi, että tavara toimii rakkauden ja ilon levittämisen symbolina – välineenä ilahduttaa.

“Just niin kuin me JoyActorilla nyt tehdään.”

Lue, miksi juuri elektroniikka on väylämme jakaa iloa ja vaikuttaa maailmaan!

Siksi ilo ja rakkaus olivat arvoina mielessä myös silloin, kun yhteistyökumppaneita alettiin etsiä JoyActorin alkumetreillä. Mutta kuinka olemme löytäneet yhteistyökumppanit, jotka sopivat meidän ympäristö- ja ihmisystävällisiin arvoihin? 

“Itsessään Aasiasta ei löydy sellaista tehdasta, joka sopisi meidän arvoihin ja tekemiseen. Henkilökohtaisen tutustumisen ja tuntemisen kautta voidaan alkaa luottaa ja sitä kautta rakentaa uutta, yhteistä toimintatapaa. Se vaatii pitkäaikaista ystävystymistä ja molemminpuolista halua oppia”, Heikki kertoo.

Jo kymmenen vuotta sitten Heikki lähti Kiinaan tutustumaan eri tehtaisiin ja tehtaiden johtoon, joiden joukosta meidän tehdaspuolen yhteistyökumppanimme ovat valikoituneet. Heikin tapa rakentaa työyhteisöä lähtee halusta opetella yhdessä, ja tämä halu ulottuu myös yhteistyökumppaneihin:

“Opetellaan yhdessä molempien kulttuuria ja pyritään perehtymään toisten arvoihin. Ei vaadita yksipuolisesti, tai vain osteta jotain kyykytysmallilla. Tutustutaan henkilökohtaisesti ja luodaan perhe, jossa on kyse kunnioituksesta.”

Lue myös:

Maailman pienimmät kuulokepakkaukset ja 4 muuta pointtia – Näin välitämme maapallosta

Kompensoimme päästömme kahdella tapaa – Lue puiden istutus -hankkeesta ja CO2-kompensoinnista

Jätä kommentti

Sending