Passiiviset, vai aktiiviset vastamelukuulokkeet – Me kerromme

Onko hankintalistallasi vastamelukuulokkeet? Lue tämä.

Istuudun kirpputorilta ostamani vintage-pulpettini ääreen. Avaan kannen, jonka alta löytyvät työkoneeni, paperinen kalenterini (jonka epäkäytännöllisyydestä pomoni toisinaan muistuttaa), sekä työmuistiinpanoni (paperisessa vihkossa nekin).

Olen asettanut pulpetin – etätyöpisteeni – ikkunan alle niin, että saatan töiden ohella katsella edessä kohoavia vanhoja tiilirakennuksia ja niiden ylle kaartuvaa, joskus jopa sinistä taivasta. Juuri tänään aurinko pilkottelee pilvien takaa. Lunta leijailee kinoksille, jotka ovat tammikuiselle Helsingille tänä vuonna uutiskynnyksen ylittävät.

Saamistani työviesteistä selviää, että olemme lanseeraamassa uuden tuotteen. Syvennyn upeilta kuulostavien urheilukuulokkeiden teknisiin tietoihin ajatuksen kanssa. Mieleeni tulvii heti lukuisia sanapareja, joita käyttää näistä kuulokkeista kirjoittaessa. Vuorenvarmat… Myrskynkin kestävät…

Uppoudun. Ajatus kiitää. Nautin focuksestani ja mieleni lennosta, joita siivittävät vielä pari tuntia sitten juodun vahvan laten kofeiini.

Kunnes.

Mmppsssssssshhhhhrrr.

Mmmmpssssssshhhhhrrr…

Naapurini on aloittanut remontin. Keskittyminen herpaantuu. Alan miettiä Lappia. Miksi en asu Lapissa? Mikä saa ihmisen muuttamaan Sörnäisiin kerrostaloon? Näiden pohdintojen lisäksi alan miettiä, kuinka demonstroida tuo poran ääni tekstiin (yllättävän vaikeaa).

Vastamelukuulokkeet työhön, arkeen ja matkailuun

Kuten arvata saattaa, asetan tässä kohtaa tarinaa TinyMate 2 -langattomat kuulokkeet korviini, ja naapurin porasta kantautuva melu vaimenee. Alan nauttia hiljaisuudesta. TinyMatet korvilla saatan keskittyä työhöni. Melko ilmeinen draamankaari! Ilmeistä tässä tarinassa ei ole kuitenkaan se, että puhun seuraavaksi, miksi juuri passiiviset vastamelukuulokkeet ovat minulle paras vaihtoehto.

Usein vastamelukuulokkeista puhuttaessa keskitytään nimenomaan aktiivisiin vastamelukuulokkeisiin. Aktiiviset vastamelukuulokkeet poistavat meteliä luomalla omaa vastaääntä: kuulokkeet kuuntelevat mikrofoniensa avulla ulkoista melua, ja tunnistettuaan äänen taajuuden ja amplitudin ne luovat siihen vastakkaisia ääniaaltoja, jotka syötetään kaiuttimien kautta kuulijan korvaan. Vastakainen ääni kumoaa metelin.

Hienolla, ja tärkeän kuuloisella kielellä tuota kutsutaan destruktiiviseksi interferenssiksi. Tätä mielenkiintoista fysikaalista ilmiötä vähättelemättä me uskomme myös perinteiseen tekniseen muotoiluun. Anna, niin kerron tästä lisää!

vastamelukuulokkeet

Syy, miksi jo TinyMate 2 -langattomat kuulokkeet blokkaavat taustamelua niin hyvin, löytyy kuulokkeiden korvaan muotoutuvista erikoisvaihtopäistä ja huolellisesta korvaan asettamisesta. Vaihtopäitä on useassa eri koossa, ja olemme kirjoittaneet selkeän ohjeen paitsi niiden valitsemisesta, myös kuulokkeiden asettamisesta korvaan.

Vaikka kuuloketeknologia on kehittynyt huimasti viimevuosina, yksi tärkeimmistä komponenteista äänenlaadussa, vastameluominaisuudessa ja korvapysyvyydessä on pysynyt melko samanlaisena: lopulliseen äänenlaatuun ja soundin mehevyyteen vaikuttavat kuulokkeen vaihtopalan koko ja paksuus suhteessa korvakäytävään. Me JoyActorilla väitämme olevamme alan eksperttejä, mitä tulee kuulokemuotoiluun.

Passiiviset vastamelukuulokkeet säästävät akkua

Aktiiviset vastamelukuulokkeet blokkaavat ympäristön ääniä vain silloin, kun ne ovat päällä. Passiiviset vastamelukuulokkeet sen sijaan torjuvat ympäristön äänet luonnollisesti rakenteensa ansiosta, eivätkä tarvitse tähän virtaa.

Toisinaan silkka hiljaisuus on kuin musiikkia korville. En jaksa kuunnella Yann Tierseniä koko työpäivää, vaikka Amelien soundtrack loistava onkin (suosittelen muuten, kuunnelkaa joskus!). Sen sijaan yleensä haluan vain vaimentaa naapurieni sekoilun, ja keskittyä työhöni hiljaisuudessa, murehtimatta sitä, loppuuko tuo täydellinen hiljaisuus kuulokkeiden virran mukana kesken työpäivän.

Passiiviset vastamelukuulokkeet toimivat joidenkin, kuten minun, arkikäytössä aktiivisia vastamelukuulokkeita ketterämmin. Toisia taas kiehtoo kehittynyt teknologia ja ympäristöön mukautuva vastamelutoiminto. Joyn tuoteperhe on laajenemassa, jonka myötä kerromme teille lisää aktiivisista vastamelukuulokkeista. Pysykää kuulolla!

Jätä kommentti

Sending